Zindelijkheidstraining: maak het leuk!

Op een goede dag merk je dat je peuter het leuk vindt om samen met jou mee te gaan naar de toiletruimte. Je kind is nieuwsgierig wat je daar allemaal doet en begint je te imiteren. Ook bij ons op de groep merken we dat je dreumes steeds meer interesse toont in het plassen-en-handen-wassen ritueel van de andere kinderen. Samen met jou gaan we je kind stimuleren om zoetjes aan te leren om de plas even op te houden en uiteindelijk naar het toilet te gaan.

Jouw kind is uniek

Je weet het vast wel maar we zeggen het nog maar eens: je kind gedijt het beste bij ontspanning, rust en regelmaat. Een prettige sfeer is erg belangrijk voor het zindelijk worden. Hoe lang het duurt voordat je kind zindelijk is, is vooraf niet te zeggen. Elk kind is uniek. Gun je kind de tijd en heb geduld; ook jouw hummel gaat straks naar de wc.

Signalen belonen

Een goede manier om je kind te stimuleren om op het potje te plassen, is door het te belonen. Wanneer je merkt dat je kind signalen afgeeft of zelfs aangeeft dat het moet plassen of poepen, biedt dan het potje aan. Prijs je kind direct door het complimenten te geven of een klein applaus. Het feitelijke resultaat (plassen/poepen) is nog niet van belang. Je kind groeit van zo’n compliment en zal plezier hebben in het zindelijk worden.

Belonen doen we samen

Het effect van het belonen is groter als je kind zowel thuis als bij ons op dezelfde wijze wordt beloond. Daarom geven ook wij je kind complimenten of een klein applaus als het laat merken dat het interesse heeft in zindelijkheid. Daarnaast werken we bij De Eerste Stap met beloningskaarten. We vinden het fijn als je thuis ook met deze beloningskaarten werkt. Dan wordt de kracht van de beloning nog groter. Je leest hieronder hoe het belonen met beloningskaarten in zijn werk gaat. En bij vragen kun je natuurlijk altijd bij ons terecht.

Beloningskaarten van De Eerste Stap

Wij gebruiken twee soorten beloningskaarten. Deze zijn allebei bedoeld om het zindelijke gedrag van je peuter (daadwerkelijk plassen of poepen op het toilet) in stand te houden. Op de eerste kaart mag je kind een sticker plakken zodra het op een wc of potje heeft geplast. Het is van belang dat dit kort na het gewenste gedrag gebeurt. De tweede kaart zetten we in als je kind een hele dag zonder luier is geweest en plast op een wc of potje. Een knappe prestatie en je kind mag nu op de tweede beloningskaart een sticker plakken. Samen met jou spreken we af na hoeveel stickers je kind een echte beloning krijgt. Bijvoorbeeld een verhaaltje voorlezen of de eendjes voeren. Je kind zal glimmen van trots als het die beloning krijgt!

Flyer zindelijkheidstraining

In onze flyer over zindelijkheid kun je lezen wat de voorwaarden zijn voor het kansrijk stimuleren van je kind om zindelijk te worden.

Tip: lees een boek

Een goede tip om je kind te stimuleren zindelijk te worden is door het voor te lezen uit boeken die daar over gaan. Je kunt bij ons of in de bieb prentenboeken lenen die op een grappige en herkenbare manier verhalen over zindelijk worden. Je peuter en jij zullen de grootste schik hebben!

Wat is nodig voor een kansrijke zindelijkheidstraining?

  • Een potje en/of wc met kinder wc-bril of toiletzit verkleiner
  • Gemakkelijke toegang voor je kind tot het potje en/of wc
  • Je kind kan ontspannen zitten (denk bijvoorbeeld aan ondersteuning van de voeten)
  • Je kind is lichamelijk in staat om op een potje te gaan zitten en op te staan
  • Je kind kan aangeven dat het moet plassen of poepen (vertellen, gebaren of wijzen)

Vakantiekrachten gezocht

Werken met kinderen? Ga deze zomer aan de slag bij De Eerste Stap! Meer weten? Stuur een mail naar hr@deeerstestap.nl of bel 024-6488388!