Jouw kind op de buitenschoolse opvang

Zelfstandigheid

Op de BSO van De Eerste Stap willen we zo veel mogelijk aansluiten bij de thuissituatie van je kind. Daarom bespreken we met jou wat je kind thuis doet en welke afspraken op de BSO gelden. Onze BSO is erop gericht om de zelfstandigheid van je kind te vergroten. Als je kind al wat ouder is, kunnen we bijvoorbeeld afspreken dat je kind het aan ons meldt wanneer het ons terrein verlaat.

Overdracht

Tijdens haal- en brengmomenten is er de mogelijkheid om met onze pedagogisch medewerkers te praten. Ze vertellen graag wat jouw kind op de BSO heeft gedaan en of er bijzonderheden zijn. Je kind wordt ook vaak uitgenodigd om zelf te vertellen hoe het de BSO heeft ervaren.

Aansluiten bij ontwikkeling

Eigenlijk is alles wat we doen bij De Eerste Stap erop gericht om aan te sluiten bij de ontwikkeling van je kind. Dat geldt ook voor de activiteiten op de BSO. Voor alle kinderen geldt dat ze op de BSO leeftijdgenoten ontmoeten en worden uitgedaagd om deel te nemen aan activiteiten. Voor jonge kinderen is ontdekken en experimenteren wat belangrijker dan voor oudere kinderen. Die willen vaak liever nadenken over hun plek in de groep en praten met leeftijdgenoten over verliefd zijn, scheiden, je lichaam, seksuele geaardheid of andere zaken waar zij zich mee bezig houden. Zowel onze activiteiten als ruimten zijn aangepast aan de behoefte van de kinderen, ongeacht hun leeftijd (kijk ook bij Groep 9+).

Activiteiten en workshops

De pedagogische medewerkers bedenken zelf activiteiten en workshops. De kinderen worden hierbij betrokken. Workshops worden vanuit een thema georganiseerd. Elk schooljaar werken we met vier thema’s, bijvoorbeeld Voeding of Ridders en Kastelen. De workshops zijn uitdagend en hebben een opbouwend karakter. Uiteraard sluiten de workshops aan bij de ontwikkeling van je kind. We onderscheiden hierin verschillende ontwikkelingsgebieden: creatief, technisch, sportief, cultureel, culinair en natuur. Je kind is vrij om deel te nemen.

TV, internet, games en mobiele telefoons

Op elke BSO beschikken we over één televisie. In de vakantie kunnen kinderen dan een film kijken (rustmoment). Ook wordt de televisie wel eens gebruikt voor een karaoke of dansspel op de Wii. Voor het gebruik van de laptop hebben we afspraken opgesteld. Kinderen mogen niet langer dan een half uur op de laptop en deze mag alleen onder toezicht van een medewerker gebruikt worden. Van thuis meegebrachte computerspelletjes of mobiele telefoons blijven in de schooltas. Bovendien  is op dit op eigen risico want De Eerste Stap is niet  verzekerd voor van huis meegebrachte spullen.

Open deuren beleid

De kinderen maken op de BSO gebruik van verschillende ruimen waar ze vrij in- en uit kunnen lopen. Ze verlaten dan dus hun basisgroep. Zo kunnen ze zelf kiezen aan welke activiteiten ze deelnemen. We starten wel meestal in de basisgroep en eten en drinken vindt ook daar plaats. Je kind kan bovendien altijd terugvallen op de pedagogisch medewerker van de basisgroep.

Groep 9+

Voor de wat oudere kinderen hebben we aangepaste ruimten die meer aansluiten bij hun belevingswereld. Hier kunnen ze ‘op de bank hangen’, naar eigen muziek luisteren en heerst er een gemoedelijke, huiselijke sfeer. Aan een grote tafel kunnen ze naar eigen wens (gezamenlijk) eten of drinken. Lees verder op de pagina Tiener BSO wat we nog meer doen.