Gezonde opvang

De Eerste Stap hecht veel waarde aan gezonde opvang. Daar hoort verantwoorde voeding, (buiten) slapen/slaapritme, beweging en natuurbeleving bij. Wij willen je kind op een verantwoorde manier opvangen.

Voeding

In ons voedingsprotocol staat welke voedingsmiddelen op dagelijkse basis worden verstrekt en welke etenswaarden bij uitzondering worden gegeven, zoals bijvoorbeeld een ijsje tijdens vakanties. Voeding met toegevoegde suikers en vetten proberen we te vermijden. We houden ook rekening met allergieën bij kinderen.

Groentehap

Als je het prettig vindt dat je kind bij ons al een groentehap eet, kunnen we daar rekening mee houden. Tot de leeftijd van 1 jaar geven we je kind dan vóór 16u30 een groentehap. Een later tijdstip is vanwege de ophaaltijd en daarmee gepaard gaande onrust niet mogelijk.

Tafelmomenten

Het ritueel van aan tafel gaan, geeft je kind structuur en vertrouwen. Er wordt bewust een sfeer van rust en saamhorigheid gecreëerd. De pedagogisch medewerkers geven alle kinderen de ruimte om iets te vertellen en luisteren aandachtig. Door afspraken te maken verloopt het eten en drinken op een gestructureerde en plezierige wijze. De kinderen maken zich zo ook waarden en normen eigen, zoals op je beurt wachten, niet door elkaar heen praten, elkaar bij naam aanspreken en niet van je stoel af. Peuters mogen hun eigen boterham smeren en beleggen.

Slapen en slaapritme

Jonge kinderen hebben overdag nog slaap nodig. Wij volgen hierin het ritme van je kind. Baby’s slapen in hun slaapzak op momenten dat ze daar behoefte aan hebben. Peuters hebben al een vaster ritme. Zij slapen vaak alleen nog tussen de middag. Wij stimuleren ze dan om zo veel mogelijk zelf te doen: zichzelf uitkleden en zelf pyjama en sloffen aantrekken. Uiteraard helpen onze medewerkers indien nodig.

Buiten slapen

In Scandinavische landen is het heel populair: je kind buiten laten slapen. De frisse buitenlucht en geluiden uit de natuur helpen kinderen om zich te ontspannen. Medisch gezien is buiten slapen zelfs beter. De opname van vitamine D is groter en zorgt daardoor voor meer weerstand. Kinderen die vaak verkouden zijn of last hebben van luchtweginfecties zijn gebaat bij slapen in de buitenlucht. Wij hebben speciale ledikanten, matrassen en slaapzakken die ervoor zorgen dat de kinderen warm, droog en insectenvrij kunnen slapen. Wil je je kind toch liever binnen laten slapen dan kan dat natuurlijk ook.

Buiten spelen en natuur ontdekken

Kinderen houden ervan om te bewegen en ontdekken. Dat kan prima in onze buitenruimten. Onze buitenruimten zijn niet ingericht om kinderen risicoloos te laten spelen. Zij willen juist uitgedaagd worden en experimenteren. Leren gaat met vallen en opstaan. Uiteraard houden we een oogje in het zeil, maar het is juist goed dat kinderen leren omgaan met gevaar. Waar mogelijk hebben we de buitenruimten avontuurlijk en groen gemaakt, zodat kinderen worden uitgenodigd tot spel en ontdekking. Behalve dat kinderen hun motoriek trainen met rennen, klimmen, springen en graven, worden ze van buiten spelen ook slimmer. Want bij tikkertje, loopfietsen of over een boomstam lopen worden hun hersenen getraind om ingewikkelde ‘puzzels’ op te lossen. We gaan dan ook bij elk weertype naar buiten en beleven zo wat elk seizoenen te bieden heeft.

Flexkrachten gezocht

Werken met kinderen? Ga als flexkracht aan de slag bij De Eerste Stap! Meer weten? Stuur een mail naar hr@deeerstestap.nl of bel 024-6488388!